Fra Stavanger til Kristiansand

Jeg har altså dette året flyttet hjemmefra til Kristiansand for å studere. Jeg er første året på en bachelor, og har nå bodd her i overkant av 5 måneder. Tidligere studerte jeg ved Universitetet i Stavanger, og jeg har lagt merke til en del forskjeller mellom univeristetene. I tillegg til dette har jeg merket flere andre ulikheter..

Universitet:

For å begynne med utdannelsen, siden det er derfor jeg er her, så er det lagt opp en del annerledes enn det var i Stavanger (jeg kan ikke snakke for alle studiene, men for det studiet jeg hadde det året). For det første er UIS flere bygg, på et mye større område. Det er flere parkeringsplasser, og kantine i hvert bygg. Men byggene ligger i nærheten av hverandre, til forskjell fra Bergen og Oslo. I Kristiansand ligger hele universitetet i ett stort bygg, med kun èn kantine, men til sammenlikning en gigantisk kantine med plass til 800 personer. Den har faktisk blitt kåret til Norges beste, og det tror jeg på: den har både kiosk, kafe, bakeri, stekeri og stort utvalg av sandwicher og middager. Bokhandelen er mindre enn UIS sin da. Undervisningen er lagt opp forskjellig: på UIS hadde vi klasserom og klasse, på UIA har vi auditorium- forelesninger med flere andre linjer. Jeg har ikke totaloversikten over hvem jeg faktisk går i klasse med! Men hørt at det blir endret på dette til neste år, så da får vi se.

stavanger1

Trafikken:

Merket en stor forskjell på trafikken her i forhold til hjemme. Folk venter ikke på at du skal gå over veien! Når du skal over fotgjengerfelt, se deg om og vent med å gå! Folk kjører ofte bare rett over idet du begynner å gå! Utenom dette er det generelt dyrere biler i Stavanger.

Hus:

Generelt finere hus enn i Stavanger. Det er mange flotte hus i Stavanger, men mer spredt.  Kristiansand er mindre, men Kvadraturen og Lund- området er flott. Generelt flere hvite hus.

Uteliv:

De aller fleste utesteder i Kristiansand har 20 års aldergrense. Du har Leopold, Midnight, Patricks og Pir6 som er 18 år – men sistnevnte krever studentbevis. De andre er 20 år, hvorav de beste stedene er Harveys, Tollboden, Javel og Havanna. Harveys har jeg vært på flest ganger, av den grunnen at her kan du danse hvor du vil! Folk danser på border, benker og colaautomat, ingen problem. Du blir liksom ikke kastet ut med mindre du sloss eller spyr. Både Tollboden og Harveys har bakgårder for røyking i tillegg. Folk i Kristiansand går ut på torsdager og lørdager, da det på Harveys er 2 for 1 på torsdager. I Stavanger er det mer fredag og lørdag det er liv. De aller fleste utestedene i Stavanger er 18 eller 21 år. Du har Smellen, Opera, Champs, Checkpoint, Sky og Dickens. Blant 20 årsplassene er det Mexico, Harbour, Gossip og Sting. Videre er det flere 21 årssteder, også høyere. Blant disse stedene foretrekker jeg Checkpoint og Gossip, Checkpoint fordi det spilles bra musikk der! (metal, rock, litt dubstep), og Gossip fordi, vel først og fremst fordi kjente er der. Men de er strengere i Stavanger enn de er i Kristiansand.

Butikker og åpningstider:

Matbutikker har Kristiansand mer enn nok av! Mange har søndagsåpent også! Men de andre butikkene i Kvadraturen (sentrum) har bibelske stengetider. Dette gjelder også vinmonopolet, som der kun fins ett av! Kjøpesenteret Sørlandssenteret er stort nok, mens i Stavanger har vi flere småsentre i tillegg til Kvadrat i Sandnes.

Kollektivtransport:

Busstilbudet i Stavanger er veldig dårlig. Men når jeg kom til Kristiansand fikk jeg hakeslepp: det er kjempe få avganger, dårlige ruter og dyre priser! I Stavanger koster ungdomskort (frem til 21 år) 300 kr og det inkluderer nattbuss. I Kristiansand er prisen 500 kr uten nattbuss inkludert! Og er man ikke student, må man opp i 7-800 kroner for månedskort. Nattbuss koster uten ungdomskort i Stavanger rundt 65 kroner, i Kristiansand er prisen 88. Dette har medført at jeg har gitt opp bussen ved korte strekninger. Jeg har ikke busskort, men går eller sykler, noe mange studenter må se seg nødt til!

Konklusjonen blir nok at jeg flytter videre en gang, om ikke enda, så om et par år. Det er nemlig storbyen som frister mest nå mens jeg enda er ung.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00